Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Brutális mezőgazdasági károk szerte Európában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Európában az utóbbi napokban nem volt olyan túl kellemes az időjárás. A hőhullámokat ugyanis pusztítóerejűviharok váltották, melyek nem csak esőt, hanem szelet és jeget is bőven hoztak magukkal. Ez pedig károkkal is járt, méghozzá meglepően sokkal.

kép: VVaG

Hazánkban is közölt adatokat a MABISZ a viharok nyomán kialakult károkról, igaz, ezek a lakóingatlanok esetében kiutalt összeget ismertetik. Az, hogy a mezőgazdaságban mekkora károk keletkeztek, egyelőre nem ismert.

kép: KMEG

Legalábbis hazánkban, mert aVereinigteHageladatai bepillantást engednek abba, hogy Franciaország, Németország, Ausztria és Csehország milyen mértékű károkat szenvedett. A kifejezetten növényvédelmi biztosításokból kikerekedő összeg pedig nem kicsi.

Az Európa egyes részeit érintő heves esőzések, jég és erős szelek mintegy 66 000 hektárnyi termőföldet taroltak le június második felében (ez a szám pedig mostanra megduplázódott!). A társaság pedig beszámolt arról, hogy eddig mintegy 20-23 milliós kártétellel számolnak, ami meglepően magas szám, és ebben nincsen benne a június végi események sora.

kép: euronews.com

Annál is inkább elkeserítő ez az adat, hiszen nem minden gazda ennél a társaságnál köt biztosítást, vagyis a nagyjából 8 milliárd forintos tétel messze nem mutatja meg a tényleges károkat, melyek kialakulásában vastagon benne van a “keze” a klímakatasztrófának is.

kép: Météo Franc

lead kép: ehw2020.imk.kit.edu