2022. október 4. kedd
Ferenc

Jeget lapátolhattak a lakosok Horvátországban a pusztító vihar nyomán

2021. június 29., 14:00
Jeget lapátolhattak a lakosok Horvátországban a pusztító vihar nyomán

Egy vicces képen az interneten azzal vigasztalnak bennünket, hogy örüljünk neki, hogy legalább havat nem kell lapátolni, hiszen ilyen kánikulában az milyen rossz lenne. Bár vicces a kép, sajnos van, ahol a kánikula végül - ha nem is hó, de jéglapátolást eredményezett. 

A szélsőséges időjárás újabb áldozata ezúttal Horvátország, azon belül is a leginkább érintett terület Požega városa, valamint a környező területek, települések. Itt ugyanis június 25-én egy viharrendszer érkezett meg, mely elsőre felfrissülésnek tűnt a több napja tartó szokatlan forróság után. 

kép: Ana-Marija Cvitković Perković

A viharrendszer azonban nem csak tekintélyes mennyiségű csapadékot, hanem jeget is hozott magával, melyet bőkezűen mért a településre és környezetére. A jégtömbök pedig néhol a 7 cm-es átmérőt is meghaladták. 

 

 

Požega városában a károk hatalmasak, pontosan azonban egyelőre nem lehet meghatározni, mivel a helyi vezetésnek ehhez legalább egy hétre szüksége van. Azt már most tudni lehet, hogy több ezer autóban és ingatlanban esett kár, melyet viszonylag könnyen be lehet árazni. A növényzetben végzett pusztítás azonban messze nem ilyen egyszerűen megállapítható. 

Nem csak a városok zöldterületeiről van szó. Požega és környezete ugyanis túlnyomórészt mezőgazdasági terület, vagyis a jégeső a termésben is tragikus károkat okozott. Már a puszta mennyisége is döbbenetes, hiszen az emberek a mindössze 15 percig tartó jégverés után lapátokkal hányták odébb a több centi vastag, egybefüggő réteget képező jeget, télies hangulatot csempészve a júniusi nyárba. 

képek és lead kép: Neverin.hr

Ezek is érdekelhetnek