Június 14. Péntek, Vazul

15 tonna hal pusztult el az Elsa vihar nyomán

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A hurrikánszezon 5. nevezettvihara,Elsamár eddig is komoly gondokat okozott az érintett területeken. Floridába érve azonban a “szokásos” pusztításon felül egy olyan jelenséget is produkált, vagyinkábbsegített elő, mely tömeges halpusztuláshoz is vezetett.

kép: baynews9.com

A hurrikánok és trópusi viharok jelentős anyagi károkat hagynak maguk után, ez igazán nem lep meg senkit, aki egy kicsit is szokott figyelni az ilyen jelenségek leírásaira. Azonban nem olyan gyakori, hogy úgynevezett vörös árapályt hozzanak létre.

kép: wfla.com

Ebben a jelenségben közre játszanak a meteorológiai jelenségek is, mint amilyen Elsa, hiszen megfelelő tápanyag mennyiséggel hintik meg az óceán vizét ahhoz, hogy az algavirágzást jelentősen megdobják. Ezzel azonban van némi probléma.

Azon túl, hogy a jelenség kissé ijesztő színeket produkál - rozsdabarnára, rózsaszínre vagy vérvörösre színezi a vizet adinoflagellátokésfitoplanktonok - sajnos az oxigén szintjét is jelentősen lecsökkentik. Ezzel a problémával találkozott most Florida, egészen pontosan St.Petersburgvárosa.

kép: ARIELLE BADER - Times

A helyi egészségügyi felügyelet vizsgálja, hogy milyen hatással van az algavirágzás a part mentén élő emberekre, de ezzel kapcsolatban még nincsenek egyértelmű adatok. Az azonban már most biztos, hogy a halak tonnaszám lebegnek a víz tetején, mivel egyszerűen megfulladtak az oxigénhiányos vízben.

kép: ARIELLE BADER - Times

lead kép: ARIELLE BADER - Times