2022. december 9. péntek
Natália

A szezon 5. vihara, Elsa is rekorder lett

2021. július 10., 14:00
A szezon 5. vihara, Elsa is rekorder lett

Az aktuális hurrikánszezon viharai 2020 óta mintha azon versengenének, hogy ki tud több rekordot megdönteni. A tudósok számítottak rá, hogy az idei szezon sem fog elmaradni a 2020-as hurrikánszezon meglepő eseményeitől, és sajnos igazuk is lett. 

kép: fox61.com

Megérkezett ugyanis Elsa. A szezon 5. nevezett viharának neve a hatalmas sikerű Disney mese főhősével ellentétben semmi jót nem ígér. Elsa ugyanis a valaha volt legkorábban érkező 5. vihar a szezonok feljegyzett történetében. 

kép: nbcnews.com

Elsa nem is maradt meg trópusi vihar kategóriában, hanem egészen 140 km/h-ás tartós szelekig tornázta fel magát. Erre nem volt példa már 1933 óta, sőt, a Karib-térségben a 2005-ös Emily nevű viharrendszer óta nem volt ilyen erősségű hurrikán júliusban (és hol van még a hónap vége). 

 

 

 

Elsa mozgási iránya érintette Jamaicat és a Gerandin-szigeteket is, de veszélyezteti Floridát, a Bahamákat és Kubát is, vagyis a viharrendszert árgus szemekkel figyelik. Van is okuk erre, hiszen igen nagy mennyiségű csapadékot és erős szeleket hoz magával a rendszer, mely a földcsuszamlások és az áradások esélyét is jelentősen megnöveli. 

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA, TW

A szakemberek azonban arra számítanak, hogy a haladása során az érintett szárazföldi területektől Elsa gyengülni fog, így mire a rá váró országokhoz érkezik, már hurrikán besorolását is elveszíti majd, ami bizakodásra ad okot. 

kép: nbcnews.com

lead kép: zoom.earth

Ezek is érdekelhetnek