2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

Letarolta a vihar Moszkvát - áradás, szél és tűz is rontotta a helyzetet

2021. július 4., 08:00
Letarolta a vihar Moszkvát - áradás, szél és tűz is rontotta a helyzetet

Nyugat Oroszország sem maradt ki a kánikulából. Itt is rekord-meleget mértek, méghozzá egy 120 éves csúcsot sikerült most megdönteni, aminek valószínűleg igazán senki nem örült. 34,8°C-ot mértek, és ahogyan Nyugat-Európában, úgy itt is meglett a böjtje a nagy melegnek. 

Június 28-án egy heves viharrendszer csapott le Moszkvára, bőséggel öntve a csapadékot, és szórva a villámokat. Az esőzés villámáradásokat okozott, és olyan intenzív volt, hogy bizonyos szakaszokban az utcákon állva nem lehetett látni a környező épületeket sem. 

kép: Sergei Bobylev - TASS

A víz nem csak lakóépületekbe és üzletekbe tört be, hanem a metrót sem kímélte, aminek hatására vonalakat kellett leállítani, vagyis tömegközlekedési káosz is kísérte az égi áldást. Emellett természetesen széllel is számolni kellett. 

Fákat és villanyoszlopokat is kicsavart az erős szél, de nem hagyta békén az épületek tetejét sem. Több videóban is látszik, hogyan szaggatja meg a szél az épületeket, sőt, egész tartórendszereket szakít le a tetejükről. Többek közt egy óriásdaru sem tudott ellenállni a heves viharnak. 

 

 

 

A városon kívül, egy erőműre is lecsapott a vihar. Itt nem az áradással, hanem a villámlással voltak gondok. Egy villám becsapott az üzem területére, melyet robbanás és tűz követett. A balesetben nem sérült meg senki, de az áramellátásnak nem tett jót az esemény.  

kép: Moskva News Agency

Az anyagi károk jelentősek. Nem csak a tetők, az ablakok is megrongálódtak, és sok autóban is komoly károk keletkeztek, nem is beszélve az infrastruktúrát ért jelentős veszteségekről. Szerencsére azonban sem sérültekről, sem halottakról nem szóltak a jelentések. 

lead kép: Sergei Savostyanov - TASS

 

 

Ezek is érdekelhetnek