Május 10. Péntek, Ármin, Pálma

Sziklákat köpköd magából a Suwanosejima vulkán

Világidőjárás
2021. június 26. 14:00
null

Nem szívesen lennénk most Toshima lakóinak a helyében, holott alapvetően irigylésre méltó a helyzetük. Egy gyönyörű szigeten élhetnek, dús növényzet közepette Japán fennhatósága alatt, vagyis a technológiai újításokat sem kell nélkülözniük, és a várható élettartamuk is igen magas. Ráadásul a turizmus is nagyon jó bevételi forrást jelent számukra, szóval helyzetük nem rossz.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2

Legalábbis eddig nem volt az. A település egyik fővonzerejeaSuwanosejimavulkán, mely tőle nem messze magasodik, büszkén és fenyegetően. A turistákat pedig éppen a hegy vonzza, na meg az a tény is, hogyToshimatelepülés nem kifejezetten egy nyüzsgő japán nagyváros. Mindössze nagyjából 700 ember lakja.

kép: Asahi Shimbun

Számukra és az ott tartózkodó turistáknak azonban most egy kissé forró lett a talaj. Ez ráadásul jó eséllyel szó szerint értendő, mert aSuwanosejimakitört, méghozzá intenzíven, 3-as riasztási szintet produkálva az 5-ös skálán. A gondot azonban nem a hamufellegek jelentik, legalábbis egyelőre.

A baj a kitöréssel együtt járó szanaszét hulló anyaggal van. Hatalmas sziklákat repít a vulkán maga köré, akár 1 km-es távolságra is, ami nem kis veszélyt jelent a településre nézve. Bár a hegytől való távolsága ennél nagyobb, a turistákat és a helyieket is figyelmeztették a hatóságok, hogy maradjanak kívül aveszélyzónán.

kép: asahi.com

Június 22-re a robbanások ráadásul fokozódtak is, és gyakoribbá is váltak. A hegy 5 órán belül 5 robbanást produkált, a hamufelhő pedig 1200 méterrel emelkedett a kráter fölé. A sziklaeső sem csendesedett, sőt, ekkorra a veszélyzóna már 2 km-es sávot érintett az intenzitás növekedésének hála.

kép: News.yahoo.co.jp

lead kép: Kagoshima Helyi Meteorológiai Obszervatórium

vulkánklímaJapánemberkitörésélet