Május 26. Vasárnap, Evelin

Miközben az USA megolvad a hőségben, Argentína második legnagyobb városában havazik...

null

Nálunk és az USA területén is a hőhullámok uralják az időjárást. A hűvös tavasz után bedurrantották a kemencéket, és bizony olyan kánikulával lehet számolni, mely sok helyen évtizedes, sőt, akár évszázados rekordokat is dönt.

kép: Secretariat of Tourism of Córdoba

Eközben azonban Argentína már a télre készülődik, mely hivatalosan június 21-én köszönt be. Ez persze nem zavarja az időjárást, és már most 5°C és -2°C között alakulnak a hőmérsékletek. Azonban a tél más meglepetéseket is tartogat.

kép: Jony lombardo

Az, hogy viszonylag korán havazni kezd a hegyvidékeken, vagyis a magasabban fekvő régiókban, nem olyan meglepő. Córdoba azonban nem igazán a hófödte tájairól híres terület. Most, június 16-án azonban reggel az emberek hófödte táj látványára ébredhettek. Persze nem méteres friss hóról van szó, amiben a kisgyerekek szinte teljesen eltűnnek, de összefüggő fehér takaró alakult ki, ami kifejezetten ritka ezen a területen. Hogy pontosak legyünk: az utóbbi 100 évben összesen 7 alkalommal történt meg az a jelenség, a mostanit is beleértve.

Hogy várhatóak-e még a területen havazással tűzdelt napok, arról nem szóltak a hírek. Az ország második legnagyobb kulturális központjában a telek ugyan nem éppen melegek, de a havazás ritka vendégnek számít - nem úgy, mint a déli területeken, ahol a téli hónapokban, vagyis júniustól augusztusig erős havazással és nagy hidegekkel is bőven lehet számolni.

kép: Alv

A havazásnak persze megvannak a maga hátulütői is az önfeledt hógolyózás mellett. Ezek többnyire a közlekedésre gyakorolt hatások, melyek ebben az esetben is jelentkeztek. Córdoba számára ugyan nem jelentett különösebb kivívás a hótakaró, de a magasabban fekvő területeken a havazás hatására több utat is le kellett zárni, mivel azokon a közlekedés életveszélyessé vált.

kép: Posada del Qenti

lead kép: Posada del Qenti