Június 24. Hétfő, Iván

Jeget és egy hónapnyi esőt hozott a vihar 40 perc alatt Görögországban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Görögországban a nyári hónapok a napsütésről, a melegről és a tengerről szólnak, legalábbis jó esetben. Persze záporok, zivatarok itt is előfordulnak, de azért ez nem zavarja meg sokáig a mediterrán nyugalmat.

kép: meteo.gr

Atticaönkormányzata azonban súlyos esőzéssel volt kénytelen felvenni a harcot, mely az ország fővárosát, Athént is erőteljesen érintette. Mindössze 40 perc alatt egy hónapnyi eső esett a területen.

kép: kathimerini.gr

Az adat elég rosszul hangzik, de azért hozzá kell tenni, hogy az átlagos csapadékmennyiség júniusban 17 mm – vagyis akkora gondot azért nem okozott a felhőszakadás. Azonban nyomtalanul sem múlt el, hiszen Athén egy része erősen lejtős, és a lezúduló víz károkat is okozott, valamint a város egy jelentős része az áramszolgáltatást is kénytelen volt nélkülözni egy jó darabig.

A vihar azonban nem csak a 17 mm-nyicsapadékkal operált, hanem jeget is hozott magával, nem is kis mennyiségben. Szerencsére a jégdarabok mérete nem volt veszélyes, így az általuk okozott kár is kisebb.

kép: protothema.gr

A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy a zivatarok folytatódni fognak, hevesebbé is válhatnak, és szélesebb területeket érintenek a következő napokban. Ennek megfelelően fel kell készülnie Krétának, Thessaliának, Makedóniának és számos más területnek is.

kép: lykavitos.gr

lead kép: protothema.gr