Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Indul a hurrikánszezon - ezekre a nevekre és történésekre számíthatunk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Női és férfi nevek hosszú sora érkezik minden évben, mellyel a szakemberek az Atlanti Hurrikánszezon megfelelő erősséget elérő viharait illetik. De milyen elven működik mindez?

kép: sciencefocus.com

21 név. Eredetileg ennyi van kijelölve egy szezonra, de sajnos ma már tudjuk, hogy a klímaváltozás miatt ez a bizonyos 21-es lista édeskevés. Ha elfogynak a nevek, jönnek a görög ábécé betűi, melyek közül sajnos igen szép számmal kellett felhasználni az előző szezonban, hiszen összesen 30 nevezett vihar alakult ki.

IdénAnanyitja a sort – pontosabban nyitotta, hiszen ezt a nevet már a szezon kezdete előtt el kellett használni egy pusztítóerejűvihar miatt -, ésWandazárja. Hogy mi értelme van a neveknek? Egyszerűen a tájékoztatás, mivel így sokkal könnyebben lehet kommunikálni a viharokat. Ha csak szimplán hurrikánként utalnánk rájuk, nem lehet tudni, melyikről is vanszó,és az emberek nem vennék elég komolyan a fenyegetést.

Persze nevek sem állnak rendelkezésre olyan mennyiségben, hogy sokáig lehessen a viharokat ezekkel illetni. Ennek megfelelően 7 évente újra használják aneveket .- ez az oka annak is, hogyAnabár idén az első, rákeresve már a sokadik ilyen nevű vihar a sorban.

Hogy mikor jön a következőKatrina, vagyDorian? Sohasem. Azokat a neveket, melyekkel különösen halálos, vagy kiemelkedően nagy anyagi károkat okozó viharrendszereket illettek, a szakemberek visszavonultatják, és soha többet nem használják.

Hogy az idei szezonban lesz-e ilyen név, arra sajnos nagyobb az esély, mint gondolnánk. Rendszerin annak lehetősége, hogy egy kivételesen erős vihar eléri az USA partjait egy szezonban 50%-os. Idén azonban már 70%-nyi esély van erre – ennek oka szintén a klímaváltozás, hiszen a jelentősen melegebb tengereken sokkal pusztítóbb és tartósabb viharok jönnek létre, ráadásul ez tendenciálisan erősödik az átlaghőmérséklet emelkedésével.

képek és lead kép: severe-weather.eu