2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Megérkezett az idei hurrikánszezon első vihara, Ana

2021. május 26., 08:00
Megérkezett az idei hurrikánszezon első vihara, Ana

A klímakatasztrófa egyik jelentős hatása, hogy a hurrikánszezont is széthúzza. A nevezett viharok előbb kezdenek kialakulni, és sokszor még bőven a szezon hivatalos vége után is születnek szörnyetegek. 

kép: abc7.com

Mindemellett a szezonban a viharok száma is rendkívüli mértékben nőtt meg a legutóbbi évben, bár a tudósok szerint a mennyiségben csökkenés várható, a viharok ereje azonban jelentősen nőni fog. Előbbiben nem igazán volt eddig igazuk, utóbbival azonban nehéz lenne vitatkozni. 

 

 

Most is a szezon hivatalos kezdete előtt született az első nevezett vihar, Ana. Bár a hurrikánszezon csak június 1-el indul, Ana május 22-én látott napvilágot szubtrópusi vihar formájában, Bermudától északkeletre. 

kép: Getty Images-iStockphoto

Ana pusztán korai érkezése miatt érdekes, különösebb veszélyt nem rejt magában. Ennek egyik oka, hogy a tenger felett mozog, és nem is várható, hogy partot ér, a másik pedig, hogy bár elég erős ahhoz, hogy nevet adjanak neki, a hurrikán fokozatot nem fogja elérni, rövid erősödési szakasz után gyorsan gyengül, majd szertefoszlik. 

kép: CNN

lead kép: NOAA-GOES-16, RAMMB-CIRA

Ezek is érdekelhetnek