Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Durva hóvihar ejtette csapdába a turistákat Izlandon

null

Izlandon is tombol a nyár. Na jó, ez azért így nem teljesen igaz, hiszen a nagyon nagy “tombolás” is inkább csak maximum 15°C körüli hőmérsékleteket eredményez. Ugyanakkor a nyár az nyár, és az itteniek is örülnek neki.

kép: Sophie Carr

Illetve örülnének, de Izland időjárása finoman szólva is szeszélyes, amit most erősen meg is tapasztalhattak. Ráadásul nem is csak a helyiek, hiszen mostanra Izland is kedvelt turistacélponttá vált, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen az ország természeti értékekben kifejezetten gazdag, a tűz és a jég otthona.

kép: Sophie Carr

Most a turistáknak nem csak az esővel, hanem igen erőteljes szezonon kívüli havazással is szembe kellett nézniük, ami nem csak kellemetlen, hiszen bekavar a tervekbe, hanem több embert csapdába is ejtett.

A hideg és a hó Izland északi és keleti részeit érintette erősebben, itt sok turista is csapdába esett. A házaknak tulajdonképpen sokszor csak a teteje látszik ki a hóból, így a turistákat sem autóval, hanem helikopterekkel voltak kénytelenek menteni a helyi hatóságok.

kép: mbl.is

Bár a szigeten az időjárás szeszélyes, azaz nem igazán lepi meg az embereket a nyári hózápor, de a mennyisége most a megszokottól jóval többre sikerült. A csapadékmennyiség változása ebben az esetben is összefüggést mutathat a klímakatasztrófa okozta környezeti és meteorológiai változásokkal, vagyis bár Izland lakossága nem lepődik meg azon sem, ha egyetlen nap alatt átéli mind a négy évszakot, mostantól ennél is extrémebb időjárás változásokra készülhetnek.

kép: Jan Ξrik Waider

lead kép: Sophie Carr