2023. február 8. szerda
Aranka

A Fagradalsfjall lávafolyama áttört a megállítását célzó gáton

2021. május 28., 14:00
A Fagradalsfjall lávafolyama áttört a megállítását célzó gáton

Számos vulkánkitörés van folyamatban a napokban, amikkel mi is foglalkoztunk. Köztük van a Fagradalsfjall is, mely Izland egyik legnagyobb vulkánja. 

kép: Saul Loeb

A hegy lávafolyamokat is produkál, melyek ugyan meg sem közelítik a Nyiragongo vulkán híresen gyors lávafolyásait, de nem kevésbé veszélyesek. Az afrikai vulkán esetében a városba is benyomuló lávafolyamok megállítására semmi esély nem volt, a Fagradalsfjallnál azonban a szakemberek erre is igyekeztek megoldást találni. 

kép: youtube

 

 

 

Gátat emeltek a lávafolyam útjába, mely egy darabig sikeresnek is bizonyult, ám mostanra a láva átbukott a gáton, és akadálytalanul, fenségesen folyik a védeni igyekezett Natthagi-völgybe. 

kép: SAUL LOEB - POOL - AFP

Bár a túraútvonal, mely a völgyben halad és a hegyre tart a láva miatt erős fenyegetésnek van kitéve, a parkolótól, pláne a lakott területektől azért még messze van a lávafolyam. A szakemberek szerint azonban az útvonal valószínűleg elpusztul, és a parkoló rész is veszélyben lehet a folyamatosan tartó lávaömlés következtében, így az alsóbb területek is lezárásra kerülnek. 

kép: SAUL LOEB - POOL - AFP

lead kép: SAUL LOEB - POOL - AFP

Ezek is érdekelhetnek