Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Claudette meglepte a szakembereket és az embereket is - 13 halálos áldozatot is szedett

null

Claudette, a hurrikánszezon harmadik nevezett vihara nem viccelt. Már előre lehetett tudni, hogy igen nagy mennyiségben hoz magával csapadékot, az előrejelzések szerint akár 300 mm-t is. Ebben nem is kellett csalódni, a viharrendszer útján a villámáradások és a földcsuszamlások is megjelentek, ahogyan azt előre jelezték.

kép: Alicia Jossey

A meteorológus szakemberek úgy kalkuláltak, hogy miutánClaudetteföldet ér gyengülni is kezd. Ez szokványos, hiszen a domborzat szép lassan lecsiszolja a szélerősséget és szétzilálja a viharrendszert. Most azonban nem ez történt, Alabama felett a viharrendszer erőre kapott, és újra elérte a trópusi vihar státuszt.

kép: Alicia Jossey

Az, hogy megerősödöttClaudettenem lenne akkora baj, hiszen a rombolás így is borítékolható volt. Sajnos azonban erősödése után 13 életet is követelt. A halálos áldozatok közt gyerekek is voltak, akik a házukra zuhanó fa áldozatává váltak, de többközútibalesetet is előidézett az áradás és az erős szél.

Cloudettetöbb tornádót is életre keltett, melyek összesen mintegy 50 házat rongáltak meg. A repülő tetődarabok és a kicsavart fák pedig több sérültet is hagytak maguk után. A tornádók mellett a szél ereje is alapvető gondokat okozott, ami nem is csoda, tekintve, hogy sok helyen elérte a 130 km/h-ás erősséget is.

kép: Colin Scroggins

A viharos szél romboló tevékenysége, illetve a nagy mennyiségű csapadék miatt az államban több autópályát és hidat is le kellett zárni. A viharrendszer az áramellátásban is zavarokat okozott, nagyjából 13 000 háztartásnak kellett nélkülöznie ezt a fajta energiát.

kép: Kelsey Coffey

Claudettekeddre elveszítette erejét, ésposzttrópusiciklonná szelídült, majd szép lassan eloszlott, ahogyan az várható volt.

kép: Kelsey Coffey

lead kép: Kelsey Coffey