2022. december 9. péntek
Natália

A hurrikánszezon harmadik vihara Claudette sem váratott sokat magára

2021. június 23., 08:00
A hurrikánszezon harmadik vihara Claudette sem váratott sokat magára

Az USA jelenleg is a szélsőségek szorításában tengődik. Szinte a teljes nyugati országrész a hőhullám áldozata, sok helyen 40°C feletti értékeket is mérnek. Mindez persze nincsen jó hatással az amúgy is aszályos időre, így ezen a területen várhatóan pusztítóbb erdőtüzek jelentkeznek majd, mint az elmúlt években. 

kép: watchers.news

Eközben Louisiana, Alabama és Mississippi az áradásokkal nem tud mit kezdeni. Elhelyezkedésükből adódóan ezek az államok kapják legtöbbször a trópusi viharok és ciklonok legjavát, melyek elérik az Egyesült Államok területét. Vasárnap még Bill okozott fejtörést a területen, mostanra azonban Claudette miatt foghatják a fejüket az államok lakói. 

kép: NOAA

A szezon harmadik nevezett vihara nem számít kifejezetten erősnek. Egy trópusi viharról van szó, mely “csak” 75km/h-ás tartós szeleket produkál, és bár hétfőn harapott bele a szárazföldbe, gyorsan veszít erejéből. Ezek az államok ennél lényegesen erősebb ciklonokat is láttak már, és Claudette esetében nem is a szél az, ami jelentős gondokat okoz. 

 

 

 

 

A probléma a szállított csapadék mennyisége, melynek izolált maximális mennyisége 380 mm, ami már tekintélyes mennyiség. Ahhoz mindenképpen elegendő, hogy a folyók és föld együttesen se legyenek képesek elvezetni. Az erdőirtásokkal és lecsupaszított dombokkal együtt pedig a víz útja a tengerhez rombolóvá válik, ahol pedig megáll, ott jelentős villámáradásokat is képes kiváltani. 

kép: NOAA

Ehhez jön még az ilyen viharokkal rendszerint érkező megemelkedett dagály, illetve a szinte kötelezően jelentkező áramkimaradások is. Ezek pedig nem csak közvetlenül okoznak anyagi károkat, de gazdaságilag is erősen rányomják bélyegüket az érintett régiók mindennapjaira. A helyzet pedig csak rosszabb lesz, ahogyan a klímakatasztrófa a szemük láttára kibontakozik. 

kép: NOAA

lead kép: zoom.earth

Ezek is érdekelhetnek