2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Indul a hurrikánszezon - ezekre a nevekre és történésekre számíthatunk

2021. június 2., 11:00
Indul a hurrikánszezon - ezekre a nevekre és történésekre számíthatunk

Női és férfi nevek hosszú sora érkezik minden évben, mellyel a szakemberek az Atlanti Hurrikánszezon megfelelő erősséget elérő viharait illetik. De milyen elven működik mindez? 

kép: sciencefocus.com

21 név. Eredetileg ennyi van kijelölve egy szezonra, de sajnos ma már tudjuk, hogy a klímaváltozás miatt ez a bizonyos 21-es lista édeskevés. Ha elfogynak a nevek, jönnek a görög ábécé betűi, melyek közül sajnos igen szép számmal kellett felhasználni az előző szezonban, hiszen összesen 30 nevezett vihar alakult ki. 

Idén Ana nyitja a sort – pontosabban nyitotta, hiszen ezt a nevet már a szezon kezdete előtt el kellett használni egy pusztító erejű vihar miatt -, és Wanda zárja. Hogy mi értelme van a neveknek? Egyszerűen a tájékoztatás, mivel így sokkal könnyebben lehet kommunikálni a viharokat. Ha csak szimplán hurrikánként utalnánk rájuk, nem lehet tudni, melyikről is van szó, és az emberek nem vennék elég komolyan a fenyegetést. 

 

 

 

Persze nevek sem állnak rendelkezésre olyan mennyiségben, hogy sokáig lehessen a viharokat ezekkel illetni. Ennek megfelelően 7 évente újra használják a neveket .- ez az oka annak is, hogy Ana bár idén az első, rákeresve már a sokadik ilyen nevű vihar a sorban. 

Hogy mikor jön a következő Katrina, vagy Dorian? Sohasem. Azokat a neveket, melyekkel különösen halálos, vagy kiemelkedően nagy anyagi károkat okozó viharrendszereket illettek, a szakemberek visszavonultatják, és soha többet nem használják. 

Hogy az idei szezonban lesz-e ilyen név, arra sajnos nagyobb az esély, mint gondolnánk. Rendszerin annak lehetősége, hogy egy kivételesen erős vihar eléri az USA partjait egy szezonban 50%-os. Idén azonban már 70%-nyi esély van erre – ennek oka szintén a klímaváltozás, hiszen a jelentősen melegebb tengereken sokkal pusztítóbb és tartósabb viharok jönnek létre, ráadásul ez tendenciálisan erősödik az átlaghőmérséklet emelkedésével. 

képek és lead kép: severe-weather.eu

Ezek is érdekelhetnek