Június 21. Péntek, Alajos

Buthánban és Nepálban is komoly gondokat okoz a monszun

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Buthánnem éppen arról ismert, hogy áradásokkal küszködne. Valahogy, mivel a Himalája oldalában fekszik, azemberekúgy gondolják, itt a hó az úr, inkább az okozhat gondokat. PedigButhánis érintett a monszun esőzésekben, és bizony ide is sokszor érkezik a kelleténél lényegesen nagyobb mennyiségű csapadék.

kép: NDTV

Júniusban is heves esőzésekkel kellett számolni az országban, emellett gondokat okoznak a sűrű villámlások is. A nagy mennyiségű csapadék hatására villámáradások alakultak ki több területen is.

kép: NDTV

Az áradásokban eddig 10 ember vesztette életét, két súlyos és több könnyebb sérültről lehet tudni. A halálos áldozatok egy kisebb csoporthoz tartoztak, akik feltételezhetően acordycepsnevűgyógygombagyűjtése közben lelték halálukat.

Buthánminiszterelnöke részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és mindenkit figyelmeztetett, hogy a folyók közelében tartózkodni, illetve a földcsuszamlások miatt a veszélyesnek nyilvánított területeken nem ajánlatos lenni. Mentőhelikopterek segítségével így is több száz embert menekítettek ki azokról a területekről, ahol a csapadék instabillá teheti a talajt.

kép: Bhutan Times

Nepál sem úszta meg a monszunt. A szomszédos ország, bár szintén erősen hegyvidéki jellege van, az áradásokkal számolnia kellett. Eddig 7 halálos áldozatot tartanak nyilván, és a lezúduló víz már 100 házat sodort magával. A monszunnak pedig még messze a vége, vagyis a helyzet várhatóan csak romlani fog.

kép: BEAR-Bhutan Emergency Aeromedical Retrieval

lead kép: Bhutan Times