2022. július 1. péntek
Annamária, Tihamér

Vízhiányt okozott a földcsuszamlás Fijin

2021. május 7., 14:00
Vízhiányt okozott a földcsuszamlás Fijin

Fiji sem bír el a heves esőzésekkel. A szélsőségessé váló időjárás velejárója az is, hogy az esőzések hevessége egyre csak nő. Ehhez jön még a fakitermelés és a letarolt földterületek, aminek következtében egyszerűen átázik a talaj, és gyökerek híján (melyek megtartanák) sárlavina alakul ki. 

Most is ez történt, méghozzá a Wainibuku-víztározó bemeneténél, ráadásul igencsak kiterjedt részen. A csúszás pedig olyan mélységben mozgatta meg a földet, hogy a vízvezetékeket is érintette. 

 

 

 

A felszínre került vezetékek szerencsére nem rongálódtak meg jelentősen, de az illesztések szétcsúsztak, aminek hatására természetesen vízellátási zavarok is kialakultak a környéken. A szakemberek megkezdték a hiba helyreállítását. 

Ez azonban nem lesz olyan egyszerű. Nem csak a heves esőzéssel van ugyanis gond. Azon a területen, ahol már történt földcsuszamlás a környező részek instabillá válnak, azaz bármelyik pillanatban nekiindulhat egy újabb sárlavina. Ez pedig roppantul megnehezíti a helyreállítást, hiszen a nehéz munkagépek sem tudnak biztonságosan a helyszínre menni, nem is beszélve az emberekről. 

képek és lead kép: WAF

Ezek is érdekelhetnek