Június 14. Péntek, Vazul

Ausztráliában 100 km/h-ás széllel érkezett a havazás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!

Ausztrália túl van a nyáron, most már a télre készülődnek, amihez most egy igen erős lökést kaptak az Antarktisz irányából.

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA

Hideg-betöréssel lehet ugyanis számolni Dél-Ausztrália, Tasmánia, Új-Dél-Wales és Viktoria államokban is. A hideg pedig jelentős, sokszor már most is 10°C alá esik a hőmérséklet a szárazföld belsőbb területein is.

Persze, ha hideg, akkor jön a csapadék és a jég, sőt, a hó is. Ráadásul igen nagy mennyiségben, mely nem csak villámáradásokat eredményez, hanem a folyók szintjét is sok helyen veszélyessé emeli. A jégeső mérete ezúttal nem olyan nagy, ám a mennyisége jelentős, és a viszonylag kisebb jégdarabok a növényzetben okoznak komolyabb károkat.

kép: Georgia Westgarth

Ausztrália több területe is heves hóviharokat él át az antarktiszi hideg nyomán, ráadásul a meteorológusok azt is megjegyzik, hogy igen, most már megérkezett a tél, és az idő ilyen is marad egy jó darabig. Ha pedig mindez még nem lenne elég, a hideg széllel érkezik, méghozzá sok területen 80-100 km/h-ás lendülettel, ami erősen kellemetlenné teszi a szabadban tartózkodást.

kép: Georgia Westgarth

lead kép: Tiana Morriss