2021. november 28. vasárnap
Stefánia

Ausztrália hatalmas árat fizet a Seroja és az Odette ciklonok fenséges táncáért

2021. április 16., 14:00
Ausztrália hatalmas árat fizet a Seroja és az Odette ciklonok fenséges táncáért

Ausztrália partjainál lejátszódott egy igen érdekes és ritka jelenség, mely a Fujiwhara-effektus nevet viseli. Ilyenkor tulajdonképpen két viharrendszer táncát láthatjuk, melyek összekapcsolódva egymás körül forognak. 

kép: severe-weather.eu

Ezt persze sokkal kegyetlenebb átélni, mint olvasni róla. Jelen esetben a hármas kategóriájú Seroja ciklon találkozott egy másik rendszerrel. A találkozásnak két hozadéka is lett. A másik rendszer megerősödött, és már, mint Odette hagyta el a táncparkettet, és indult meg a szárazföld felé. 

kép: thenewdaily.com.au

 

 

 

Seroja pedig lendületet kapott Odette-től, és így messze túljutott a ciklon által rendszeresen látogatott szárazföldi területeken, nyugati, délnyugati részen kapva telibe Ausztráliát. 

kép: Channel 7

Ennek a jelentősége pedig nagy, hiszen, mivel ez a terület már kívül esik a ciklonok hatókörén, az itteni épületeket nem is úgy építik, hogy képesek legyenek ellenállni az olyan erős szeleknek, mint amilyet most Seroja is produkált. A 170 km/h-ás széllökések pedig nagyon sok házat kezdtek elbontani, 20 000 otthon számára pedig az áramszolgáltatás is megszűnt. A növényzet sem volt szerencsésebb, hiszen az itteni fák sincsenek hozzászokva az ilyen pusztító erejű szélhez, sokat tövestől csavart ki a vihar. 

kép: Armin Septiexan-AP

 lead kép: thenewdaily.com.au

 

Ezek is érdekelhetnek