Június 16. Vasárnap, Jusztin

A hurrikánszezon harmadik vihara Claudette sem váratott sokat magára

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az USA jelenleg is a szélsőségek szorításában tengődik. Szinte a teljes nyugati országrész a hőhullám áldozata, sok helyen 40°C feletti értékeket is mérnek. Mindez persze nincsen jó hatással az amúgy is aszályos időre, így ezen a területen várhatóan pusztítóbb erdőtüzek jelentkeznek majd, mint az elmúlt években.

kép: watchers.news

EközbenLouisiana, Alabama és Mississippi az áradásokkal nem tud mit kezdeni. Elhelyezkedésükből adódóan ezek az államok kapják legtöbbször a trópusi viharok és ciklonok legjavát, melyek elérik az Egyesült Államok területét. Vasárnap még Bill okozott fejtörést a területen, mostanra azonbanClaudettemiatt foghatják a fejüket az államok lakói.

kép: NOAA

A szezon harmadik nevezettviharanem számít kifejezetten erősnek. Egy trópusi viharról van szó, mely “csak” 75km/h-ás tartós szeleket produkál, és bár hétfőn harapott bele a szárazföldbe, gyorsan veszít erejéből. Ezek az államok ennél lényegesen erősebb ciklonokat is láttak már, ésClaudetteesetében nem is a szél az, ami jelentős gondokat okoz.

A probléma a szállított csapadék mennyisége, melynek izolált maximális mennyisége 380 mm, ami már tekintélyes mennyiség. Ahhoz mindenképpen elegendő, hogy a folyók és föld együttesen se legyenek képesek elvezetni. Az erdőirtásokkal és lecsupaszított dombokkal együtt pedig a víz útja a tengerhez rombolóvá válik, ahol pedig megáll, ott jelentős villámáradásokat is képes kiváltani.

kép: NOAA

Ehhez jön még az ilyen viharokkal rendszerint érkező megemelkedett dagály, illetve a szinte kötelezően jelentkező áramkimaradások is. Ezek pedig nem csak közvetlenül okoznak anyagi károkat, de gazdaságilag is erősen rányomjákbélyegüketaz érintett régiók mindennapjaira. A helyzet pedig csak rosszabb lesz, ahogyan a klímakatasztrófa a szemük láttára kibontakozik.

kép: NOAA

lead kép: zoom.earth