Július 22. Hétfő, Marica, Veréna

Kalifornia katasztrofális vízhiánnyal küszködik - szélsőséges lépések váltak szükségessé

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az USA államai egymás helyzetét irigylik, holott egyiknek sem könnyebb. Texasban a heves esőzések okoznak kiterjedt áradásokat, ezzel szemben Kaliforniában az aszály súlyosról katasztrofálisra fordult.

kép: caltrout.org

A legtragikusabban érintett terület Oregon közelében találhatóKlamath-medence. Ez a terület nem csakmezőgazdaságilagjelentős, hanem a vadvilága is híres, több vadrezervátummal is büszkélkedhet. Sajnos azonban ez a víz szempontjából teljesen érdektelen.

kép: Shutterstock

Mert víz az nincs. A területen több, mint 120 éve nem láttak ilyen mértékű aszályt, ami térdre kényszeríti a gazdákat - és még szerencse, hogy egyelőre csak őket. Az öntözőrendszer fennállásának történetében még sohasem fordult elő az, ami most, hogy el kellett zárni a főcsatorna vízellátását. Ez nagyjából 52 600 hektárnyi területet érint, ahol egész egyszerűen nem lehet öntözni, vagyis minden el fog pusztulni, amit oda vetettek.

kép: klamathfallsnews.org

A lépés azonban elkerülhetetlen volt, mivel a folyók vízszintje is olyan alacsony, hogy a halak tömegével pusztulnak, a fiatalegyedeknekpedig esélyük sincs afelnőttéválásra és a szaporodásra. A vízhiány az egész államot érinti, vészhelyzet lépett életbe, de ez nem segít abban, hogy jelentősebb mennyiségű csapadék érkezzen a területre.

kép: AP-Gillian Flaccus

lead kép: Justin Sullivan-Getty Images