Június 14. Péntek, Vazul

A hőhullám futótüzeket eredményezett Oroszországban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Túlzás lenne azt állítani, hogy kellemes tavaszi időnk lenne. Tény, hogy a májusi eső aranyat ér, de azért nagyon jó lenne egy kicsit a Napot is látni, meg egy kevéske melegnek is örülnénk.

kép: rferl.org

Moszkva kapott meleget, nem is keveset. Egy hőhullám érte el Oroszországot, mely a fővárost is érintette, ahol az embereknek nyári időjárásban lehetett részük, hiszen hét-ágra sütött a Nap és száraz volt az idő.

kép: Copernicus

Ugyanakkor igencsak erőteljes meleg volt. Május 17-én több, mint 60 éve nem mértek 27°C feletti hőmérsékletet Moszkvában, ám most ez is megtörtént. A hivatalos adatok szerint 27,5°C-os meleggel lehetett számolni, amibe persze beleszól a hősziget-hatás is, mely a nagyvárosokra annyira jellemző, így nem csoda, ha a lakók egyes helyeken akár 30°C-os értékeket is mérhettek.

kép: euronews.com

A meleg és a szárazság azonban nem éppen jó párosítás. Szibéria több területéről és számos más ponton is gyorsan terjedő futótüzeket jelentettek, melyek ellen helikopterekkel és a földön is igyekeztek felvenni a versenyt. Ez azonban sokszor nem sikerült valami fényesen, hiszen csak a szibériaiTyumenbenmintegy 60 000 hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

kép: TASS via Getty Images

lead kép: youtube