Május 25. Szombat, Orbán

Vízhiány Tajvanon

null

Tajvan 50 éve nem látott mértékű szárazsággal néz szembe, ami komoly kihívást jelent az ország számára. Bár a szakemberek remélik, hogy a májusi esőzések javítanak a helyzeten, ez nem menti meg a hatóságokat attól, hogy korlátozásokat vezessenek be.

kép: CNA

A vízfelhasználási szigorítások érintik a mezőgazdaságot és az ipart is, ami szokatlan jelenség. Az ipar esetében ugyanis rendszerint erősen védik az érdekeket, most azonban nincs más választás.

A vízkorlátozások alól rendszerint kivételt jelent az ország leginkább ismert ipara, a mikrochip gyártás. Most azonban ez a terület sem ússza meg a dolgot, így a cégek kénytelenek lajtoskocsikkal megoldani a rugalmas vízellátást, már persze addig, amíg erre van még lehetőségük.

kép: Getty

A lakosságot is érinti a vízhiány, mely a víztározók vészesen alacsony állásának köszönhető. Ennek megfelelően a héten kétszer egyszerűen elveszik a vizet a lakosságtól, és ha a májusban rendszerint érkező esőzések nem lesznek képesek megfelelő szintre emelni a víztározók készleteit, akkor a korlátozások akár tartósan is megmaradhatnak.

kép: agrigateglobal.com

lead kép: CNA