2021. szeptember 18. szombat
Diána

Angolában az esős évszakban pusztít a szárazság

2021. április 3., 08:00
Angolában az esős évszakban pusztít a szárazság

Angolában novembertől áprilisig az úgynevezett esős évszak tart. Ehhez alkalmazkodtak is az emberek, ilyenkor bár a heves esőzések rendre okoznak gondokat, a víztározókat is feltöltik, amik a gazdaság és tulajdonképpen az élet alapfeltételeként is megjelennek. 

kép: politicallore.com

Most azonban december óta az országban aszályos időszakok követik egymást, vagyis dacára annak, hogy esős évszak van, az eső nem hullik. Ez főleg a délnyugati tartományokat érinti erőteljesen, ahol nem csak az állatállományra és a növényzetre van hatással. 

kép: LWF Angola-Bely Mangika

A 40 éve nem tapasztalt vízhiány várhatóan a termények és az állatok 40%-nak életébe kerül majd, és az országban milliókat érint hátrányosan. Sajnos Angola egyébként sem egy gazdag ország, így az alultápláltság és az éhezés mértéke is növekedni fog. 

 

 

Ennek megfelelően a szakemberek arra számítanak, hogy a kiszolgáltatott helyzetbe került emberek elkeseredésükben nekivágnak az országnak, hogy máshol keressenek megélhetést. Ez pedig nem csak Angolát, hanem a környező országokat is érinti majd. 

kép: amnesty.org

Sajnos a hasonló események a klímakatasztrófa tükrében egyre gyakoribbak lesznek, ezzel együtt pedig a migráció is olyan mérteket ölt, amire még nem volt példa. 

kép: en24news.com

lead kép: mkweather.com

 

Ezek is érdekelhetnek