Április 28. Vasárnap, Valéria

Településeket fenyeget a Pacaya vulkán lávafolyama

Világidőjárás
2021. április 04. 11:00
null

Guatemalában, aPacayavulkánnál élők sem lehetnek nyugodtak. Sok vulkánról adtunk hírt mostanában, melyek kitörtek, aPacayasem akartkimaradniezek közül, most a láva szép lassan ömlik le a vulkán oldalán.

A hatóságok folyamatosan szemmel tartják a vulkánokat, melyek aktívak, de eddig nem igazán szorult egyetlen terület sem komolyabb beavatkozásra. Nagy valószínűséggel aPacayalesz az első az évben, melynél a környező települések lakosságát is kénytelenek lesznek kitelepíteni.

Jelenleg egy lávafolyam indult meg, mely naponta 50-60 métert halad, ám már elérte a kávéültetvényeket és egy település határát, ahol egy elhagyatott házat is felfalt.

A nagyobb veszély, hogy a területen a szeizmikus aktivitás folyamatos, hamut is igen nagy mennyiségben ereget a levegőbe a vulkán, ami egyrészt a levegő minőségét is jelentősen rontja, másrészt figyelmeztető jel arra, hogy újabb lávafolyamok jelenhetnek meg a hegyen, ráadásul szinte lehetetlen megjósolni, hogy éppen hol.

Ennek megfelelően a helyi közösségeket “gyorstalpalóban” részesítették a hatóságok.Megismertették őket a különböző riasztások hangjával, és útba igazították, mely jelnél kell azonnal evakuálni az adott területet.

képek és lead kép: CONRED

vulkánhamuemberlevegőépületláva