Május 28. Kedd, Csanád, Emil

A Surigae ciklon bár kegyes, azért így is pusztító

null

Surigae az idei szezon első szuper tájfunja, és nem is szeretne elmaradni eme jelző tagjaitól, így elképesztő erősödést produkálva végül az 5-ös kategóriába tornázta fel magát. A szakemberek várták ezt a fordulatot, vagyis nem volt meglepő, azútvonallalkapcsolatban azonban nem voltak ennyire biztosak magukban.

Hatalmas szerencsére eddig nem landolt a szörnyeteg, és ennek talán a Fülöp-szigetek örülnek a legjobban, hiszenSurigaeide érkezne meg, ha módosítana pályáján. Egyelőre azonban úgy tűnik, a tengeren marad.

Bár ez nagyon jó hír, attól még a szigetek bőven kapnak a nyakukba a szörnyeteg pusztító erejéből. A part menti régiókban 24 óra alatt 400 mm körüli csapadékmennyiséggel kellett számolni, de volt, ahol az eső elérte az 1000 mm-es szintet is.

A viharok intenzitásával párhuzamosan emelkedik a földcsuszamlások száma is. A hatóságok a balesetek és a halálos áldozatok elkerülése érdekében eddig 109 000 embert evakuáltak. A part menti vizeken, a ciklon vonulási oldalán ahajózásilletve mindenféle tengeri közlekedési mód kockázatos, így nem javasolják.

Bár a ciklon elkerülte a szárazföldet, ereje még így is akkora volt, hogy három halálos áldozatot is követelt, és mintegy 230 000 embert kényszerült elhagyni otthonát.

képek és lead kép: ABS-CBN News