Május 7. Kedd, Gizella

5 hét alatt a harmadik jelentős homokvihar tarolja le Pekinget

Világidőjárás
2021. április 20. 14:00
null

Kína sem marad ki a jelentős károkat okozó viharok szorításából. Pekingbe megérkezett egy újabb homokvihar, mely narancs árnyalatúra festi az eget. Ez azonban a kisebbik gond.

kép: Kathy Long

A nagyobb baj az, hogy a porvihar jelentősen rontja a város levegőminőségét, ami amúgy sem éppen jó. Peking alegszennyezettebbnagyvárosok között foglal helyet, és az ilyen porviharok komoly gondokat okoznak a lakosságnak. A mostani beszámolók szerint a légzés is nehezebbé válik, hiszen a homok belemegy az emberek orrába, szájába.

kép: ZouYue

A porviharok nem szokatlanok, az azonban már messze nem jellemző, hogy 5 hét alatt már a harmadik jelentős homokvihar éri el a területet. Ez ugyanis komoly terhet ró az egész városra, és nem csak a levegő minőségének tekintetében.

kép: ZouYue

Ezúttal is a “ludas” a Mongol területekről érkező szél, mely az ottani sivatagokból emeli fel a homokot, és teríti be vele Kína egy jelentős részét. Ráadásul most még kellemetlenebb is a helyzet, mivel a szél, mely a port szállítja, most sokkal erősebb, mint azelőzőkét vihar alkalmával.

kép: BBC Weather

lead kép: BBC Weather

PekingviharhomokporKínaemberlevegő