2022. október 2. vasárnap
Petra

Peking fulladozik a homokviharban

2021. március 18., 14:00
Peking fulladozik a homokviharban

A Mongóliát letaroló homokvihar nem volt hajlandó a viszonylag gyéren lakott területek felett időzni, és Kína fővárosa felé vette az irányt. A március 14-én Mongóliában tomboló homokvihar Pekingre is pusztító erővel csapott le. 

Az utóbbi 10 évben nem láttak ilyen erejű homokvihart a helyiek. Az, hogy a látási viszonyok jelentősen lecsökkentek, csak egy dolog, a közlekedésre is erősen rányomta bélyegét a vihar. A dugók kialakulása a kisebbik baj, de a légi forgalom számára a homokvihar kikerülhetetlen akadályt jelent, így több száz járat törlésére kényszerültek a társaságok. 

 

Kína fővárosa időről- időre bekerül a hírekbe azzal, hogy a levegő minősége kifejezetten rossz. Ha pedig ehhez még hozzászámoljuk a homok jelenlétét is a levegőben, akkor nem csoda, hogy a vihar hatására a levegőminőség katasztrofális értékeket produkált. 

Néhol a mérések alapján 600 mikrogramm/ köbméter feletti értékeket is mértek. Összehasonlításképpen: ha két egymást követő napon is 100 mikrogramm/köbméter felett alakulnak az értékek, Magyarországon már riasztási kötelezettség áll fenn. 

képek és lead kép: Mark Schiefelbien- AP/Andy Wong - AP

 

Ezek is érdekelhetnek