Június 24. Hétfő, Iván

Földrengés és cunamiriadó Japánban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Japánra sem lehet azt mondani, hogy kifejezetten szerencsésen indult volna számukra a 2021-es év. A kezdeti hónapokban a havazás komoly gondokat okozott a part menti régiókban. Bár a két méternél is nagyobb hómennyiség igazi kihívás, meg sem közelíti azt, amit egy 7.2-eserejűföldrengésjelent.

kép: AAP

A szigetországban az emberek számára nem jelent újdonságot a földrengés, de annak mértéke azért nagyon eltérő tud lenni. Most egy igen erőteljes rengésről volt szó, mely ráadásulHonshu keleti partjaihoz nagyon közel történt.

A rengés mellett sajnos ilyen esetekben a cunami megjelenésével is számolni kell, ennek megfelelően a helyi hatóságok riasztást adtak ki a régióra.

kép: TW-SAM, Google

Sokan úgy gondolják, hogy a cunami egy hatalmas hullám, mely letarolja az érintett területet, ez azonban így nem igaz. A cunami hatalmas hullámok sorozata, melyek egymást 5 perccel, vagy akár egy óra elteltével követik. Azt, hogy mekkora pusztítást is végeznek az esetlegesen megjelenő hullámok az befolyásolja, hogy mekkora maga a hullám, milyen magas a partszakasz, illetve, hogy milyen mértékű apály és dagály kíséri éppen a jelenséget.

kép: JMA

lead kép: ruetir.com