Június 13. Csütörtök, Anett

Földcsuszamlás kiváltotta cunami Németországban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Vagy egy tó Németországban, mely ugyan nem turistaparadicsom, de azért elég szép látványt nyújt. Ez a Knappensee, melynek egyik partján bányászati tevékenységet folytatnak, míg a másikon egy kisebb település kapott helyet.

kép: LausitzNews.de-Ricardo Herzog

A mesterséges tó nem sok vizet zavar, legalábbis eddig nemigen hallhattunk róla, most azonban a heves esőzések hatására egy földcsuszamlás alakult ki a bányaterületen.

kép: HY-photo Gernot Menzel via Bild.

Érdemes tisztázni, hogy ez nem ritka, hiszen a kitermelt anyag lazán áll, nem tömörítették évezredek, vagyis könnyen megcsúszik. Ebben az esetben is a csúszás mértéke volt a probléma, mivel a hatalmas tömegű föld vízben landolása egy 1.5 méteres cunamit indított útnak.

kép: LausitzNews.de-Ricardo Herzog

A hullám elérte a települést és komoly károkat okozott kiváltképp a parthoz közelebbi házakban. Szerencsére a hullámok ellen már jóval korábban is kellett védekezni, és bár ekkora hullámmal még nem találkoztak, afelépítettés megerősítettvédrendszerekazt elérték, hogy személyi sérülés nem történt.

kép: Lausitznews

Az anyagi károk azonbanjelentősek, és az sem éppen biztató, hogy a szakemberek szerint ilyen, és ehhez hasonló események akármikor bekövetkezhetnek a mesterséges tavon.

kép: tag24.de

lead kép: MDR-xcitepress