Június 16. Vasárnap, Jusztin

Brutális áradások Ausztráliában - kitelepítésekkel kell védekezni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ausztrália talán az a földrész, melyet a leglátványosabban érint a szélsőségessé váló időjárás. Láthattuk, hogy a hosszú szárazságok milyen mértékű tűzvészeket generálnak. Láthattuk, hogy hogyan követi a háromnegyed évig tomboló tüzeket pusztító áradás, és láthattuk azt is, hogyan produkál 50°C körüli hőmérsékleteket a nyár.

kép: portnews.com.au

Persze máshol is tarol a szélsőséges időjárás,Angola fővárosában például egyetlen nap alatt 100 mm csapadék zúdult le, komoly áradásokat okozva. Új Dél Walesben azonban a 100 mm csapadék most egyetlen óra (!) alatt érkezett, mely olyan mértékű áradások létrejöttét okozta, amikre 50 éve nem volt példa.

kép: portnews.com.au

Az érintett területek evakuációját haladéktalanul megkezdték a helyi hatóságok még múlt pénteken. Nagy szerencsére sérültekről vagy halálos áldozatokról nem érkeztek jelentések. A heves esőzésekben a folyók is kiléptek a medrükből, tovább súlyosbítva a helyzetet.

kép: NSW Incident Alerts Facebook

Az állam egyes területein egyetlen nap alatt akár 400 mm feletti csapadékmennyiséget is rögzítettek (ez az Alföld egyes részeinek éves csapadékmennyisége), ráadásul enyhülésre sem igazán lehet számítani, mivel a szakemberek szerint újabb viharrendszerek érik el a területet.

kép: Marina Neil

lead kép: 2gb.com