Február 28. Szerda,

Kaliforniában most nem a tűz, hanem a sárlavinák pusztítanak

Világidőjárás
2021. február 02. 12:00
null

A Kaliforniai tűzszezon évről-évre egyre nagyobb területeket tarol le, egyre nagyobb sebeket ejt a helyi ökoszisztémákban. Fura módon a tüzek az esőzéseket is veszélyesebbé teszik.

kép: Caitlin Conrad

Erre remek példa a most zajló vihar pusztítása Kaliforniában. A magasabban fekvő területeken jelentős havazás alakul ki, az alacsonyabb régiókban pedig a nagy mennyiségű eső okoz gondokat. Hogy hogyan kapcsolódik ide a tűz? A leégett részeken a természetnek nincs elegendő ideje a regenerálódásra. Mivel a növényzet elpusztult, a talaj jóval lazább, nincsenek gyökerek, melyek megtartsák.

kép: Caitlin Conrad

Azokon a területeken, ahol a tűz pusztított, most a sárlavinák okozzák a gondokat, méghozzá jelentőseket. Az érintett részeken főleg tanyák találhatóak, ezek közül 25-öt érintett az az összesen 16 sárlavina, amit eddig regisztráltak.

kép: Caitlin Conrad

Eddig nagyjából 4000 embernek kellett elhagynia az otthonát, ám sajnos ez aszámemelkedni fog, mivel sema havazássem az eső nem tágít, vagyis a sárlavinák kialakulására is folyamatosan lehet számítani, amíg a vihar jelen van.

kép: Mont. Co. Regional Fire

lead kép: Tom Wright twitter

klímaesősárföldcsuszamlásemberKalifornia