Június 16. Vasárnap, Jusztin

Csak minden másnap kaphatnak vizet az otthonok Kína egyes részein a szárazság miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az utóbbi időben inkább arról szóltak a hírek, hogy milyen extrém heves esőzések pusztítanak világszerte. A szélsőségessé váló időjárás azonban a másik oldalról is támad, vagyis az aszályokkal is számolni kell majd.

kép: The Paper 澎湃新闻

Most éppen Kína van terítéken, pontosabban a déli és a keleti vidékek. A Jangce - mely az egyik legfontosabb vízforrása a régiónak - tavaly óta 50-80%-kal kevesebb csapadékból “gazdálkodik”, ami természetesen hatással van az emberekre is.

kép: Pexels

Jelenleg mintegy 500 000 hektárt érint a szárazság, és 330 000 ember vízellátása került komoly veszélybe. A helyi hatóságok ennek megfelelően kénytelenek voltak korlátozni a vízhasználatot.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az otthonok vízellátását minden másnap leállítják, azokat a vállalkozásokat pedig, melyek nagy mennyiségű vizet használnak, de nem alapvető szükséglet a működésük, egyszerűen leállították.

kép: David Paulk 波大卫

Sajnos a vízhiány állandósulhat is a bolygón, hiszen az édesvíz olyan kincs, melyet egyelőre nem tanultunk meg kellően értékelni, és amelyet a klímaváltozás nagyon rosszul érint. A mostani szárazság egyes területeken 50 éve nem látott méreteket ölt Kínában, és már most mintegy 2,4 millió embert érint.

kép: David Paulk 波大卫

lead kép: David Paulk 波大卫