Május 23. Csütörtök, Dezső

100 éve nem követelt annyi életet a lavinaszezon az USA-ban, mint most

null

Mindensíelő, vagy a havas hegyekben kiránduló rémálma a lavina. Természetesen a szakemberek igyekeznek kiszűrni a potenciálisan veszélyesrészeket, sőt, adott esetben be is avatkoznak a történésekbe, de sokszor még ez sem elég.

kép: Office of Emergency Management, San Juan County Colorado

Az időjárás is nagyon sokat képes rontani a helyzeten, ahogyan most éppen az USA területén teszi. Az erős hidegbetörés, mely Kanadában -50°C körüli hőmérsékleteket eredményez, az Egyesült Államok területére is benyomul, jelentős mennyiségű havat szállítva.

kép: Lysogor/Getty Image

A hegyvidékeken pedig a hómennyiség fokozottan van jelen, ami remek hír asíelni, vagy más téli sportra vágyóknak. Csakhogy a veszély is megnő, ahogyan erre a szomorú adatok is rámutatnak.

kép: Office of Emergency Management, San Juan County Colorado

ColoradoAvalancheInformációs Központ (CAIC) adatai alapján több, mint 100 éve nem volt olyan tragikus hét a hegyek életében, mint a január 30 és február 6 közti időszak. Ebben az egyetlen hétben 15 ember vesztette életét a kialakuló lavinákban, annak ellenére, hogy a heves havazások miatt a szakemberek is fokozott figyelmet fordítottak a veszélyes hótömegekre. És a havazás, a hidegbetörés csak fokozódik, vagyis a számok ennél rosszabbak is lehetnek az elkövetkező időszakban.

kép: durango.com

lead kép: earth.nautil.us