2023. szeptember 22. péntek
Móric

50 települést zárt el a külvilágtól egy lavinasorozat Iránban

2021. január 9., 12:00
50 települést zárt el a külvilágtól egy lavinasorozat Iránban

Iránról elsőre talán nem a hó és a hegymászás ugrik be az embereknek, pedig Teherántól, az ország fővárosától nem messze már lehet hódolni a hegymászás szenvedélyének. 

Persze ez a sport nem veszélytelen, főleg nem télen, amikor a hegyekben jelentős mennyiségű hóval is lehet számolni. Ez most is így volt, december 25-én 50 kisebb települést zárt el a havazás a külvilágtól a területen. A helyi hatóságok nagy erőkkel igyekeznek segíteni az elzárt területeken élőknek, de sok egyéb problémával is szembesülnek. 

 

 

 

Ilyen az a négy jelentős lavina is, mely Teherántól északra csapott le, és sajnos több hegymászót is magával sodort. Összesen 11 ember lelte halálát a hó alatt, egy pedig a mentőhelikopterben halt meg úton a kórházba. 14 hegymászót érintett a lavinasorozat, és sajnos csak ketten élték túl a tragédiát. 

A lavinák kialakulásáért csak részben volt felelős az erős havazás. A nagy erejű szél és a széllökések is komoly szerepet játszottak abban, hogy a hóréteg megcsússzon, és halálos áldozatokat szedjen. 

képek és lead kép: هلال احمر ایران twitter

Ezek is érdekelhetnek