Július 13. Szombat, Jenő

Havazott a szubtrópusi Tajvanon is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Tajvanis megérzi a mostani telet. Még 2020-ban kellett számolni az első hideghullámmal, mely elérte a szigetországot, és ritka alacsony hőmérsékleteket hozott. Január elején megérkezett a második hideghullám is.

kép: CNA

Ez pedig igen ritka eseményt váltott ki: havazott a hegyvidék alacsonyabban fekvő régióiban is. Ez, bár nagyon szép látvány, de veszélyes is, hiszen a helyiek tömegesen igyekeznek eljutni a hegyekbe, hogy megnézhessék és érezhessék a ritka havat – ez pedig járványidőszakban nem éppen szerencsés.

kép: Luodong Forest District Office

A havazás mellett a levegő is nagyon lehűlt. Az ilyenkor szokásos 18°C körüli minimumok helyett most 10°C alá esett a hőmérséklet, a magasabban fekvő területeken pedig fagypont alá is süllyedt. Ez pedig igen ritkán történik meg még a hegyvidékeken is.

kép: taiwannews.com.tw

A hideg sajnos áldozatokat is szedett. Bár a hatóságok egyelőre vizsgálják a 18 áldozat halálának körülményeit, nagyon valószínű, hogy mind a 18 ember idős korára való tekintettel abba halhatott bele, hogy a csúszóssá váló talajon elesett.

kép: CNA

A helyi szakemberek figyelmeztetnek arra is, hogy a hideghullámok sora nem ért véget, a napokban érkezik a következő, mely hasonlóan szélsőséges időjárást eredményezhet Tajvan egyes részein.

kép: Luodong Forest District Office

lead kép: CNA