2022. december 6. kedd
Miklós

Madrid a hó fogságában

2021. január 12., 08:00
Madrid a hó fogságában

Spanyolország számára sem indult valami jól az idei év. Első körben ugyanis megdőlt az ország területén valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet rekordja. Ehhez a Pireneusokba kellett menni, ott azonban az 1956-ban beállított rekord már a múlté, mivel –34,1°C-ra esett a hőmérő higanyszála. 

kép: taiwannews.com.tw

Mindemellett Madrid olyan havat kapott a nyakába, amivel eleddig sohasem találkozott. Persze nem csak Madrid, több régió is nyögi a havat, mely Filomena ajándéka, amire azért annyira senki nem vágyott. 

A gyönyörű névvel illetett vihar nem csak hideget, hanem csapadékot is hozott, nem is keveset, melyet néhol eső, néhol hó formájában dobott a tájra. Ezzel pedig hatalmas fennakadásokat hozott az ország életébe. 

kép: AP Photo/Andrea Comas

Madridban a tél jellemzően enyhe és száraz, vagyis a vörös riasztás ellenére sem számítottak az emberek ekkora mennyiségű hóra. Mivel nemigen vannak felkészülve a tetemes fehér lepel takarítására, így nem csak az alsóbb rendű utak, hanem a főutak is járhatatlanná váltak, de nem csak a fővárosban. 

 

 

Sok fő útvonalon a közlekedés kizárólag hólánccal valósítható meg, amire sok kamionos nem volt felkészülve. De ha volt is hóláncuk, akkor is bent ragadhattak a gigantikus dugókban, melyek az utakon alakultak ki. A helyzetet pedig tovább rontja, hogy sok kamion sofőr nélkül vesztegel az utakon, mivel a vezetőket a hipotermia tüneteivel kórházba szállították. 

kép: taiwannews.com.tw

Madrid reptere sem tudott mit kezdeni a hatalmas mennyiségű hóval, így sem indulni nem lehetett sehova, sem az érkező gépeket nem tudták fogadni. Több 100 utas ragadt a terminálokon, akik legalább melegben vannak. 

kép: taiwannews.com.tw

A tengeren sem sokkal jobb a helyzet, a viharrendszer itt a szelekkel okozott gondokat. A legnagyobb egy kompot érintett, mely megpakolva futott zátonyra, mikor kikötni próbált Grand Kanaria szigetén. Sérültekről szerencsére itt nem érkeztek hírek. 

kép: taiwannews.com.tw

Filomena lassan tovább halad, de ereje és az általa szállított csapadék mennyisége is jelentősen csökken majd a következő napokban. 

lead kép: AFP

 

Ezek is érdekelhetnek