Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Európára is lecsap a tél

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Láthattuk, hogy Európa egyes részeire bizony beköszöntött a tél. Mit beköszöntött, berobbant, hiszen azért az egy kifejezetten ritka kép, hogy Madrid utcáin kutyaszánnal közlekedjen valaki. Ez még akkor is erős, ha igazából inkább csak viccből alkalmazták ezt a közlekedést.

kép: windy.com

Hazánkban is érezhető, hogy érkezik a tél, már az illata is a levegőben van, és a meteorológusok is bólogatnak, mikor erről kérdezzük őket. Az oka pedig többek közt egy hirtelensztratoszférikusfelmelegedés, aminek következtében aPolarVortexösszeomlott.

kép: wxcharts.com

Ez érthetőbben kifejezve azt eredményezi, hogy a sarkvidéki hideg légtömeg benyomul Európába, elérve még a Balkán-félszigetet is, és kialakítja a téli időjárást, méghozzá azt a fajtát, amit már az emberek is “télnek” vívnak.

kép: wxcharts.com

A következő napok hideget, néhol rendkívüli hideget eredményeznek Európában, hazánkban is, ráadásul az előrejelzések alapján ez az idő egészen január végéig kitart majd. Az igazi tél fokozatosan érkezik, elsőre Észak-Európában jelenik meg, majd pár nap alatt lekúszik Közép és Nyugat-Európába is.

kép: windy.com

Lead kép: spectrumlocalnews.com