Június 21. Péntek, Alajos

Velence újra elúszott - nem védett a gát

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Van még mit javítani az árvízvédelmi rendszereken, hiszen a klímaváltozás egyik velejárója a kiszámíthatatlan időjárás, és az azzal együtt érkező tekintélyes mennyiségű, néhány óra vagy nap alatt jelentkező csapadék.

kép: AFP - Getty

Napjainkban az egyik legmodernebb árvízvédelmi rendszer aMose, mely a bibliai alakról kapta nevét, aki szétválasztotta a Vörös-tengert.MoseVelencét óvja, méghozzá nagyon hatékonyan, hiszen akár a 3 méteres árapály jelenséggel együtt járó áradást is képes kiküszöbölni.

kép: Reuters

Apróbb hátránya, hogy aktiválásához jóval az áradás előtt kell reagálni, egészen pontosan két nappal, azaz 48 órával előtte. Ennyi időre van szükség ahhoz, hogy a rendszer elvégezze feladatát, amivel nem is lenne gond, ha nem szólna bele a játékba a klímaváltozás.

kép: Reuters

A melegedő tengerek azonban felgyorsítják és szélsőségessé teszik az időjárási jelenségeket. Ennek köszönhetőenMose lehet akármilyen hatékony, akkor sem tud időben reagálni a kialakult helyzetekre. Így pedig bekövetkezik az, ami most is, hogy Velence újra bokáig-combig áll a vízben.

kép: Andrea Pattaro-AFP-Getty Images

Azon túl, hogy turisztikailag ez mit jelent – hiszen most ez nem igazán számottevő a koronavírus miatt -, az áradás komoly terhet ró az épületekre, és persze a lakókra, boltosokra, valamint a központi költségvetésre is. A feladat tehát vagyMosefürgébbé tétele, a meteorológiai előrejelzések komoly fejlesztése, vagy talán a legjobb: a klímakatasztrófa megállítása.

kép: Andrea Merola-EPA

lead kép: Andrea Pattaro-AFP-Getty Images