Június 13. Csütörtök, Anett

Újra lángol Ausztrália, és már most nagy a baj!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nehéz kitörölni emlékezetünkből azt a képet, ahogyan a tavaly kezdődő és bőven az idei évben véget érő erőtűz elpusztította Ausztrália egy jelentősrészét. Félfranciaországnyiterület lett a lángok martaléka, és több, mint 30 ember vesztette életét. Az állatok közt a veszteség meghaladta az egy milliárd egyedet, és ebben a rovarok nincsenek benne, a növényzetben esett kárt pedig felbecsülni is igen nehéz lenne.

2020

Valahogy ez az év nem akar olyan jól sikerülni. Hiába erőlködünk, hiába kapunk néha jobb híreket, mindig jön egy következő dolog, amivisszanyomjaa fejünket a víz alá. Az erdőtüzeket követte a koronavírus járványa, közben megérkeztek az első hurrikánok, a romboló európai viharok. Az idő előrehaladtával a hurrikánszezon szörnyei egyre csak jöttek, végül minden valaha volt rekordot megdöntött a számuk. A vírus elsőhullámaután megjött a második, közben Ázsiában a tájfunok okoztak meglepetéseket, hiszen többek közt létrejött a valaha volt legerősebb tájfun is a régióban.

kép: bbc.com

Az USAterületénsoha nem látott mértékű erdőtűz tombolt, 50°C-os hőséget mértek Nevadában, Indiában még ezt is meghaladó hőhullámok jelentkeztek. Apermafroszt, vagyis a folyamatosan fagyott talaj nem csak elkezdett felengedni, de Szibériában is soha nem látott méreteket produkáló erdőtüzek keletkeztek. Most pedig elérkezett az ausztrál nyár, és ezzel egy újabb tűzszezon is.

Meleg

Ausztráliában a télapó fürdőruhában közeledik, hiszen itt ilyenkor nyár van. Ennek megfelelően meleg is van, most pedig nem is csak kicsit. A hőség olyan mérteket ölt, hogy Queenslandés Új-Dél-Wales területein is sorradőlnek meg a meleg-rekordok. Ez pedig tökéletes táptalaja a bozóttüzeknek,melyekrenem is kellett sokat várni.

kép: Robyn Finlayson

Jelenleg is több helyen ég a bozótos, de a legnagyobb tűz a 176 ezer hektárosFraser-szigeten tombol. A lángok lakott területeket egyelőre nem értek el, de már most a sziget nagyjából 40%-a lángokban áll, és még csak a szezon legelején tartunk. Ehhez jön még a 100 km/h-val is tomboló szél, mely terjeszti a lángokat, valamint az a tény, hogy a szigetet a szárazföldtől egyegykilométer széles szoros választja el...

lead kép: Blake Antrobus