Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Theta egészen különleges

Világidőjárás
2020. november 13. 16:00
null

Theta már elérte azt a méretet, ami ahhoz kell, hogy nevet szerezzen magának. Ezzel pedig a 2020-as hurrikánszezon 29. nevezett viharalett, amivel minden eddigi rekordot megdöntött. De mi az oka, hogy idén ilyen sok vihar keletkezett?

kép: news.sky.com

Bár a tudósok egyelőre ellentmondásos adatokat kapnak arról, mennyiben szól bele a klímaváltozás a viharok számának alakulásába, az biztos, hogyintenzitásukatjelentősen megnöveli. Idén ebbe beletartozik a folyamatosan melegedő tenger, a nyári hónapokban alacsony szélnyírás,valamita LaNiñais.

kép: NOAA

A melegebb víz az, mely durvíthat a viharokon, hiszen egyrészt képes fokozni a szélerősséget, másrészt megnöveli a szárazföldekre “csapott” eső mennyiségét is. Jelenleg a melegedés 1-2°C-os, de lesz ennél melegebb is, és ez ellen már nem tehetünk. Azt azonban megakadályozhatjuk, hogy lényeges melegedésen menjen keresztül, hiszen már most lehet látni, milyen pusztítóerejűviharokat képes létrehozni.

kép: Tropical Tidbits

Theta várhatóan nem az utolsó a sorban, egy újabb rendszer kezd testet ölteni a régióban, és ha sikerül annyira megerősödnie, hogy el is nevezzék, akkor azIotanevet kaphatja, és ezzel szép, kerek számra növeli az idei nevezett viharok számát.

kép: Wilfredo Lee / Associated Press)

Lead kép: EPA

klímaThetahurrikánemberEtaIotaszél