Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Luzon életébe két lábbal szállt bele Goni, majd közvetlenül utána Vamaco is

null

Luzon számára nem sok jót tartogatott az elmúlt néhány hét. A Fülöp-Szigetek legnagyobb szigetének mindennapjaiba két tájfun is belepiszkált, melynek következtében katasztrófasújtottaterületté kellettnyilvánítania szigetet.

kép: John Elie Pastor facebook

Ennek gazdasági jelentősége van, hiszen így az önkormányzatok sokkal gyorsabban juthatnak anyagi támogatásokhoz, illetve például az alapvető élelmiszerek és más tárgyak árát automatikusan befagyasztották.

kép: John Elie Pastor facebook

Erre meg is volt minden okuk. ElsőnekGoniérkezett a területre, mely tájfun a valaha volt legerősebb címet is magáénak tudhatja. A rendszer letaroltaLuzont, pusztításának mérlege: 256 millió dolláros kár az infrastruktúrában és 103 millió dolláros veszteség amezőgazdaságban(ez több, mint 111 milliárd forint összesen).

kép: John Elie Pastor facebook

kép: John Elie Pastor facebook

Gonielhaladt, nyomában megérkezettVamaco, mely akkora mennyiségű csapadékot zúdítottLuzonra, hogy sok helyen történelmi rekordok dőltek meg az utcán hömpölygő víz magasságát tekintve.Vamacorombolása az infrastruktúrában 124 millió dollárra, a mezőgazdaságban 82 millió dollárra tehető (ez közel 64 milliárd forint).

kép: Philippine Star facebook

A két viharrendszer összesen 98 halálos áldozatot szedett eddig, de sajnos a számok még emelkedhetnek, hiszen a romok átkutatása és eltakarítása még messze nem ért véget. Az összességében mintegy 565 millió dolláros kárt a régió nagyon nehezen fogja kiheverni.

kép: Wag na magpage name

lead kép: John Elie Pastor facebook