Július 12. Péntek, Dalma, Izabella

Iota felfalta Providencia szigetét - akárcsak Dorian Abaco-t

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Iota kitörölhetetlen nyomot hagyott Kolumbia, egészen pontosan Providencia sziget életében. A szigeten ugyanis a hurrikán 5-ös kategóriában, vagyis a lehető legerősebb fokozatban tombolt.

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA, TW

Nicaraguasem járt sokkal jobban, hiszen mireIotaelérte a szárazföldet, csupán 2 km/h-val csökkent az 5-ös kategória alá a sebessége, a károkozása azonban ezen nemigen látszott meg. De a szárazföld még így is sokkal jobban járt, mint a sziget.

kép: CIEM - Info y Emerg - twitter

A kedvelt turista célpont egy darabig maximumakatasztrófa turizmusszínhelye lehet, mivelIotatelibe találta a területet, és az infrastruktúra 98%át lenullázta. Nem hagyott szinte semmit.

kép: CIEM - Info y Emerg - twitter

kép: CIEM - Info y Emerg - twitter

Az 5011 állandó lakossal rendelkező szigeten 2 halálos áldozatot követelt a hurrikán, ami elég sok, tekintve az alacsony lakosszámot. Emellett azonban a terület kórháza is teljesen elpusztult, vagyis a sérültek ellátása is kifejezetten nehéz volt.

kép: CIEM - Info y Emerg - twitter

A szigettel megszakad minden kommunikáció, és a háborgó tenger miatt a kolumbiai segélyhajók sem voltak képesek megközelíteni a területet. Helikoptereksegítségévela pusztítás mértékét nagyjából fel lehetett mérni.

kép: TECHO Colombia

A szigeten keletkezett károk rendezésére 100 napon belül tervet állít fel a kormány, és 2022-re minden megrongált vagy lerombolt épületet helyreállítanak - legalábbis ezt ígérték a helyi lakosoknak.

kép: TECHO Colombia

lead kép: laprensalatina.com