Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Gati-ból is rekorder lett: a legbrutálisabb ciklon, mely valaha partot ért a déli területeken

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Gatibrutalitásához eddig sem fértkétség, ám mostanra kiderült, tökéletesen illeszkedik a 2020-as év mozijába.

kép: Mohamed Salh twitter

Idén már találkozhattunk a rekordszámú viharral, mely a hurrikánszezonban megjelent. Köztük is kiemelkedő lettIota, mely az idény legerősebbje, és egyben a valaha mért legerősebb novemberi hurrikán is. Persze a tájfunok területe sem akart lemaradni a “versenyben”. Itt született megGoni, mely kiérdemelte a valaha volt legerősebb tájfun címet, rombolásának mértékét pedig még most is elemzik.

kép: Mohamed Salh twitter

Szomália partjaihoz pedig megérkezettGati. Ezen a területen viszonylag ritkán számolhatunk be jelentősebb ciklonokról - mondjuk a Karib-térséghez viszonyítva. Most azonbanGatibegyűjtött egy igen elismerő címet is, hiszen ez a rendszer lett a déli területeken valaha mért legerősebb tájfun, a maga 2-es erősségével.

kép: Mohamed Salh twitter

Gatiigazi romboló ereje még csak nem is a szél, hanem a csapadék. Szomália ugyanis nem éppen a jelentős esőzésekről ismert, az éves átlagos csapadékmennyiség 102 mm körül alakul. Ennek megfelelően a helyi meteorológiai szervezetek figyelmeztetést adtak ki, mivelGativárhatóan 4-8 évnyi(!) csapadékmennyiséget zúdít az ott élők nyakába.

kép: Somaliguardian twitter

lead kép: Puntland Mirror twitter