Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Egyre gyarapodnak a tüzek az Amazonas-medencében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Komoly gondok vannak az Amazonas körül, legalábbis erre utalnak azok a műholdas adatok, amelyeket a brazil NemzetiŰrkutatási Intézet tett közzé. Ezekből ugyanis kiderül, hogy idén a tavalyi tűzesetek több, mint duplájával kellett számolni októberben!

kép: REUTERS

Ez döbbenetesen nagy szám, mivel 2019 azonos hónapjában 7855 tűzesetet regisztráltak a műholdak, idén azonban már 17 326 esettel találkozhattunk. Ezek közt található aPantanalvizes élőhelyeit érintő lángok is, melyek a világ egyik legfajgazdagabb területén okoztak elképesztő pusztításokat.

Aggodalomra ad okot az is, hogy éves szinten is komoly emelkedés mutatkozik. Eddig 93 485 tüzet regisztráltak a műholdak, mely 25%-kal több, mint 2019-ben. A szám pedig még emelkedhet, de szerencsére várhatóan nem sokkal, hiszen mostantól az esőzések is a tüzek ellen dolgoznak.

kép: rainforestpartnership.org

Bolsanarobrazil elnököt és kormányát nagyon sok kritika éri az esőerdő nem megfelelő védelme miatt. Idén 120 napos tűzgyújtási tilalmat rendelt el, és a katonaságot is bevetette az oltási munkálatok során, de ez nagyon kevésnek - tulajdonképpen semminek bizonyult a lángok elleni fellépés során. Az elnök makacsul kitart amellett, hogy a kormánya a helyzetet annaksúlyossága szerint kezeli, ezzel azonban már a nemzetközi szervezetek is erősen vitatkoznak, főleg annak tükrében, hogy az Amazonas-régió brazil területein lobbant fel a lángok 46%-a.

lead kép: news.gsu.edu