Június 16. Vasárnap, Jusztin

A történelem legerősebb tájfunja öltött testet: íme Goni

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

2020-at nem lehet azzal vádolni, hogy semmi érdekeset nem hozott magával. Már az is elég lenne, hogy akoronavíruselszabadult a világban, de az Atlanti viharszezon is sorra dönti a rekordokat. A Csendes-óceánviharaitazonban kevesebbszer emlegetjük, pedig most itt is egy elképesztő és félelmetes rekord született.

kép: AFP

A világ leghatalmasabb óceánjánakviharaittájfunnaknevezzük, de erejüket ugyan úgy aSaffir–Shimpsonféle hurrikánskálával határozzuk meg. MostGoniesetében volt szükség a skála használatára.

kép: Ezra Acayan-Getty Images

A tájfun - bár ezt még hivatalosan nem erősítették meg – a valaha volt legerősebb trópusi ciklon megnevezést is viselheti, mivel a Fülöp-szigetekre érkezésekor 315 km/h-ás tartós széllel, és 378 km/h-ás széllökésekkel érkezett meg. Ez pedig bőven az 5-ös kategóriának felel meg aSaffir-Shimpsonskálán.

kép: edition.cnn.com

Gonihatalmas mennyiségű csapadékot is hozott magával, melyvillámáradásokat,földcsuszamlásokat is okozott. A viharnak eddig 4 megerősített halálos áldozata van, de erejét tekintve ez az adat még jóval feljebb is kúszhat, főleg, ha azt nézzük, hogy az eddigi legerősebbnek ismert tájfun,Haiyan2013-ban összesen 6300 embert ölt meg.

kép: Francis R Malasig-EPA

Goninem áll meg a szigeteknél, hanem tovább halad a szárazföld, pontosabban éppen Vietnám irányába, mely országban már így is 5viharrendszerrelkellett szembenézni, és folyamatos a küzdelem az áradásokkal és földcsuszamlásokkal, melyek a viharok nyomán kialakulnak.

kép: Francis R Malasig-EPA

lead kép: STRINGER - Reuters