Július 16. Kedd, Valter

Zeta komoly fenyegetést jelent

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az idei Atlanti-hurrikánszezon igencsak “termékenyre” sikerült. Már egy ideje kifogytunk a lehetőségekből, már ami a viharok neveit illeti, és a görög ábécé betűit kezdtük alkalmazni.

kép: National Hurricane Center

Most megszületett a szezon 27. nevezett vihara,Zetais, ami már a rekord határán táncol.Igaz, hogy előbb jött, mint aZetanévre keresztelt viharok eddig bármikor, ám ereje azért nem lesz olyan nagy - várhatóan.

AYukatán-félsziget és az USApartvidéke is érintett lehet Zeta tombolásában, de a rendszer igen sok időt töltött - gyakorlatilag egyhelyben állva - Kubától mintegy 500 km távolságban.

kép: NOAA NHC

Zetaesetében a gondot nem a heves szelek, hanem a tartós és kiadós esőzések jelentik. A 200 mm feletti csapadékmennyiségek általános jelenségnek számítanak ennek a viharnak az esetében, de lokálisan a 300 mm, vagy azt meghaladó mennyiségek is előfordulhatnak.

Ez pedig komoly áradásokat, ezzel pedig komoly veszélyeket rejt magában, nem is csoda, hogy haladásiútvonalánmindenhol figyelmeztetéseket adtak ki. HogyZetahurrikánnáfejlődjön, arra nemigen mutatkozik esély, bár a szezonban Laura már okozott olyan kellemetlen meglepetéseket, melyekre a szakemberek sem számítottak.

kép: RAMMB-CIRA-Colorado State University

Zeta az utolsó a sorban, már ami az eddig regisztráltnevezett viharokat jelenti. A mi H-betűnk, vagyis a görög Eta eddig még nem került felhasználásra egyik szezonban sem, most azonban erre is igen nagy esély mutatkozik, tekintve, hogy a szezonnak még messze nincsen vége.

kép: NOAA-GOES-16, RAMMB-CIRA

lead kép: loopjamaica.com