Június 14. Péntek, Vazul

Paraguayban szükségállapotot hirdettek a fékezhetetlen tűzvész miatt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kaliforniában rekordnagyságú tűzvész pusztít, de nem csak itt okoznak gondot a lángok. Paraguayban sürgősségi állapotot kellettkihirdetnia fékezhetetlen tűzvész nyomán.

kép: lena ; yixing day twitter

Jelenleg mintegy 5000 tűzfészekkel kellene felvenni a küzdelmet, amire elegendő szakember sincsen, de ha lenne, akkor sem lenne túlságosan sok esélyük. Ennek oka pedig szinte pontosan ugyan az, mint Kalifornia esetében is.

kép: lena ; yixing day twitter

Dél-Amerika sem mentes a klímakatasztrófa okozta szélsőséges időjárástól, és ismerik a szárazságot is, méghozzá közelről. Paraguayban is pusztított, rendszeresen és egyre hosszabban, aminekkövetkeztébena növényzet nedvességtartalma islecsökkent. Ehhez jön a rekordhőség, és az emberi mulasztás is, így kapjuk meg a halálos,pusztítóelegyet a futótüzet.

kép: NASA-NOAA SuomiNPP-VIIRS

Igen, emberi mulasztás, mert HugoVelasquezalelnök szerint a tüzet az emberek lobbantották lángra, mikor a szemetet igyekeztek elégetni. Ahelyi klímaszakembereka marhatenyésztés pusztító hatásait, így közvetve a gazdákat okolják az eseményekért, a Nemzeti Erdészeti Intézet vezetője pedig az illegális marihuánatermesztést okolja a pusztító tüzek megjelenéséért.

kép: Sol twitter

Igazából mindegy, kire mutogatunk, a futótűzhöz sok olyan összetevő kell, melyek nem egyik napról a másikra alakulnak ki, vagyis a hibásak közt mindannyian jelen vagyunk kisebb vagy nagyobb mértékben. A lángok megfékezése emberi erővel igazából lehetetlen, kordában tartásuk is hatalmas kihívás. A megváltást a kiadós eső jelenthetné, de a meteorológiai szakemberek nem várnak csapadékot még néhány napig. Addig a tűz terjedése is folytatódik, és hatalmas gazdasági és ökológiai károkat okoz majd.

kép: lena ; yixing day twitter

lead kép: sol twitter