Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Lángokban áll Dél-Amerika is

Világidőjárás
2020. október 16. 12:00
null

Délkelet - Ázsiában a víz, Dél-Amerika egyes területein, Argentínában, Brazíliában, Paraguayban és Bolíviában a tűz okoz hatalmas gondokat. A klímakatasztrófa egyik velejárója, hogy a melegedő Atlanti-óceán miatt a régióban kevesebb eső esik.

kép: Jhanisse Vaca Daza twitter

Ha kevesebb az eső, akkor nagyobb a szárazság, és innen már technikailag ugyan az a forgatókönyv érvényesül, mint például Kalifornia esetében. A lángok kiterjedésükben sem sokkal maradnak el az USA pusztító tűzvészétől, itt ugyanis 1,1 millió hektáron lángolnak az erdőségek.

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, Pierre Markuse.

Komoly kihívást jelent az is, hogy a tűzfészkek száma is drasztikusan emelkedik. Most 32017 fészket regisztráltak a hatóságok, mely a tavaly októberi adatokhoz képest 61%-nyi(!) növekedést jelent!

Az ökológusok szerint a bajt csak fokozza, hogy az erdőségek az emberi tevékenységkövetkeztébenszéttagoltak. Ez előny is lehetne, hiszen így kevésbé terjedhetnek át a lángok egyik területről a másikra, de a tűzfészkek számának emelkedése ezt a reménytelsöpri.

kép: bbc.com

Az állatok számára azonban végzetes körülményt teremt. A tagolt erdőségekben még a madarak sem igazán képesek menekülni a tűz elől, mert nincsen hova. Hiába maradnak életben, ha nem tudnak máshova visszatérni, csak az üszkös fák közé. Az erdőségek más állatai számára a tűz többnyire a véget jelenti.

kép: Jhanisse Vaca Daza twitter

Az országok, melyek érintettek a futótűzben szükségállapotot hirdettek annak érdekében, hogy a helyzet kezeléséhez minden lehetséges eszköz rendelkezésre álljon. És a legrosszabb adat most következik: mára bizonyossá vált, hogy az erdőtüzek 95%-a emberi beavatkozás eredményeképpen jött létre.

kép: AFP

lead kép: REUTERS-Jorge Adorno

klímaállattűznövényemberélet