2022. november 29. kedd
Taksony

Paraguayban szükségállapotot hirdettek a fékezhetetlen tűzvész miatt

2020. október 9., 08:00
Paraguayban szükségállapotot hirdettek a fékezhetetlen tűzvész miatt

Kaliforniában rekordnagyságú tűzvész pusztít, de nem csak itt okoznak gondot a lángok. Paraguayban sürgősségi állapotot kellett kihirdetni a fékezhetetlen tűzvész nyomán. 

kép: lena ; yixing day twitter

Jelenleg mintegy 5000 tűzfészekkel kellene felvenni a küzdelmet, amire elegendő szakember sincsen, de ha lenne, akkor sem lenne túlságosan sok esélyük. Ennek oka pedig szinte pontosan ugyan az, mint Kalifornia esetében is. 

kép: lena ; yixing day twitter

Dél-Amerika sem mentes a klímakatasztrófa okozta szélsőséges időjárástól, és ismerik a szárazságot is, méghozzá közelről. Paraguayban is pusztított, rendszeresen és egyre hosszabban, aminek következtében a növényzet nedvességtartalma is lecsökkent. Ehhez jön a rekordhőség, és az emberi mulasztás is, így kapjuk meg a halálos, pusztító elegyet a futótüzet. 

kép: NASA-NOAA SuomiNPP-VIIRS

 

 

Igen, emberi mulasztás, mert Hugo Velasquez alelnök szerint a tüzet az emberek lobbantották lángra, mikor a szemetet igyekeztek elégetni. A helyi  klímaszakemberek a marhatenyésztés pusztító hatásait, így közvetve a gazdákat okolják az eseményekért, a Nemzeti Erdészeti Intézet vezetője pedig az illegális marihuánatermesztést okolja a pusztító tüzek megjelenéséért. 

kép: Sol twitter

Igazából mindegy, kire mutogatunk, a futótűzhöz sok olyan összetevő kell, melyek nem egyik napról a másikra alakulnak ki, vagyis a hibásak közt mindannyian jelen vagyunk kisebb vagy nagyobb mértékben. A lángok megfékezése emberi erővel igazából lehetetlen, kordában tartásuk is hatalmas kihívás. A megváltást a kiadós eső jelenthetné, de a meteorológiai szakemberek nem várnak csapadékot még néhány napig. Addig a tűz terjedése is folytatódik, és hatalmas gazdasági és ökológiai károkat okoz majd.

kép: lena ; yixing day twitter

lead kép: sol twitter 

Ezek is érdekelhetnek